Language
destinations

Pozsony

Az éjszakai életéről és kulturális örökségéről híres város.

Fedezze fel Pozsony

Szlovákia fővárosa és legnagyobb települése, de Pozsony a fiatalok egyik kedvelt úti célja is. Rengetegen élvezik a tomboló éjszakai élet adta lehetőségeket, de a város sokkal több ennél. A középkori és gótikus óváros keskeny, kanyargós utcái, barokk palotái és a koronázó kastély díszítik a várost. A városon áthalad a hosszú Duna, amely csupán néhány kilométerre található az osztrák határtól, amin megtalálható a Bratislavský hrad – a domb tetején lévő kastély, amit reneszánsz pompában építettek újra. Amikor Pozsonyba látogat, nem szabad kihagynia a gyönyörű farmokat, szőlőskerteket, mezőgazdasági területeket és kis falvakat sem, amik Pozsonytól kevesebb mint 50 kilométerre találhatóak északi és keleti irányba.

Látványosságok

Pozsonyi vár

A nagyszerűen újjáépített, reneszánsz stílusú pozsonyi vár közvetlenül a Duna feletti Kis-Kárpátok tetején áll. Mérete és elhelyezkedése miatt – amely gyönyörű kilátást nyújt az egész városra – évszázadok óta a város legfőbb jelképe. A vár legrégibb jellegzetessége a 13. századi Koronatorony, amit megmászva elbűvölő képet kapunk a városról. A várba történő belépéshez jegyvásárlás szükséges, azonban a vár mögötti gondosan ápolt barokk kerteket a jegy nélkül is bejárhatjuk.

Régi városháza és a múzeumok

Az Óváros városháza egy épületegyüttes. Itt található Pozsony Városi Múzeuma, ahol a város történelméről találhat kiállításokat, és kínzóeszközök gyűjteménye is megtalálható itt. Látogasson el az alatta található Szőlészeti-borászati Múzeumba is, és kóstoljon meg regionális borokat.

A Korabeli Enteriőrök Múzeuma 18. és 19. századi, arisztokrata stílusú, gyönyörűen helyreállított szobákat mutat be. Merüljön el a múltban, és nézze meg, hogyan éltek az arisztokraták.

A Zsidó Kultúra Múzeuma az egykori pozsonyi zsidó közösségek gazdag történeteit meséli el a mindennapi életből vett fényképeken és tárgyakon keresztül.

Vallási látványosságok az Óvárosban

Pozsony óvárosa egy teljesen egyedi élményt nyújt. Az Óváros a városközpont és a város történelmi központja is egyben. Számos templomáról ismert, az egyik legismertebb a Kék templom, hivatalos nevén az Árpád-házi Szent Erzsébet-templom. Pozsony legkékebb épületeként ismert, és mindenképpen megéri meglátogatni.

A Szent Márton-dómban a 14. század óta 19 koronázás történt. A régi gótikus szentélynek négy kápolnája van (amelyeket szenteknek és más nagy jelentőségű egyházi személyeknek szenteltek), továbbá található benne egy szobor Szent Mártonról lóháton. Lélegzetelállító, hatalmas keresztboltozat és üvegfestmények díszítik a szentélyt, és egy 300 kg-os koronareplika díszeleg a tornyának csúcsán.

A Szent Megváltó jezsuita templomot is érdemes meglátogatni, hiszen gyönyörű barokk oltára van. Ha megpillant egy hagyományos öltözetben lévő zenészt, ahogy a fujara nevű hangszeren játszik, álljon meg egy pillanatra, és élvezze a szokatlan fahangszer által kiadott elbűvölő dallamokat.

Események

Ha szeret szokatlan helyeken enni, akkor ezt írja fel a naptárába. A Szlovák Ételfesztivál a legnagyobb piknik a városban és idén már a 9. alkalommal kerül megrendezésre! Ez a gasztronómiai hétvége nagyszerű ételeket, italokat, élő műsorokat, versenyeket és beszélgetéseket nyújt, és mivel Pozsony kastélyában kerül megrendezésre, az egész városra is kilátást biztosít.

Pozsony óvárosának utcáin 27. alkalommal kerül megrendezésre a város legnagyobb fesztiválja, az ÚĽUV (Népművészeti Alkotások Központja) Kézművesnapok. Hagyományos kézműves és házi készítésű termékeket (a fesztivál főbb látnivalói) mutatnak be közvetlen módon a kézművesek, és megelevenítik a szlovák kézművesség gazdag történelmét. Az ÚĽUV Kézművesnapok még a legfiatalabbak körében is nagyon népszerűek, így ha gyermekekkel jár el Pozsonyban, érdemes ellátogatni erre az eseményre.

Legjobb vendéglők

Pozsony számos étkezési lehetőséget kínál. A helyi kosztot a Modrá Hviezda (Kék Csillag) vagy a Bratislavský Meštiansky Pivovar nevű helyen próbálhatja ki. Ezek sörfőzdék és éttermek is egyben, amelyek házi készítésű és német söröket kínálnak a menü mellé (néhány étel maga is sörrel készül).

Amennyiben szereti a tenger gyümölcseit, akkor ugorjon be a Brasserie La Marine vendéglőbe, ha pedig vegetáriánus ételeket szeretne enni, akkor a Soupa Bistro az Ön helye.

Legjobb szálláshelyek

Pozsonyban jelentős mennyiségű pénzt takaríthatunk meg. A szlovák fővárosban sokkal alacsonyabbak az árak, mint Nyugat-Európában, a szolgáltatások viszont első osztályúak.

Hostel

A Blues hostel 300 méterre található Bratislava óvárosától. Férfi, női és koedukált hálótermek közül választhat, vagy kérhet privát szobákat.

TOVÁBBI TUDNIVALÓK A HOSTELEKRŐL

Panzió reggelivel

A Mihály-toronytól 1,3 km-re, Pozsony központjában lévő 7Days panzióhoz egy bár is tartozik és ingyenes Wi-Fi jár. A szobák mindennel fel vannak szerelve, amire csak szüksége lehet.

TOVÁBBI TUDNIVALÓK A PANZIÓKRÓL

Hotel

A környezetbarát Arcos hotel tágas szobákat és ingyenes Wi-Fi-elérést kínál, csendes környezetben. Mindössze 10 perces sétára található az óvárostól, és amellett, hogy a szállás remek és olcsó, a szolgáltatás is gyors én pontos.

TOVÁBBI TUDNIVALÓK A HOTELEKRŐL

Közlekedési lehetőségek

Pozsony a szárazföldi és a légi mellett vízi összeköttetésben is áll a szomszédos országokkal – rendszeresen közlekednek turistahajók a Dunán.

Általánosságban véve Pozsony egy sétálóváros. A központja nagyon kicsi, így pár perc alatt gyalog is könnyen elérhet bárhova, de figyeljen oda a kerékpározókra, akikből rengeteg van. Amennyiben a központon kívülre kell utaznia a városon belül, akkor azt tömegközlekedéssel könnyedén megteheti. A rövidtávú jegy 70 eurócentbe kerül, és 15 percig érvényes. A jeggyel át lehet szállni másik közlekedési eszközre, azonban érdemes arra odafigyelni, hogy előfordulhat, hogy a csatlakozó járat járműve csak később érkezik meg, és a jegy lejár. Ha ez történik, akkor új jegyet kell érvényesítenie. Egy jegyet ugyan több közlekedési eszközön is használhat, azonban a legtöbb esetben akkor érdemes használni, ha csak rövid ideig, átszállás nélkül utazik a városközponton belül. A második jegytípus a félórás jegy, ami 30 percig érvényes. 0,90 euróba kerül, a megadott idő alatt pedig annyi alkalommal utazhat, ahányszor csak szeretne. A 60 perces jegy 1,20 euróba kerül, és Pozsony 100-as és 101-es régióiban, valamint egy külvárosi régióban érvényes. Amennyiben csak a városban utazik, akkor csak a jegy utazási ideje számít, a régiók nem. Amennyiben hosszabb ideig nyaral, akkor érdemesebb egy hosszútávú jegyet venni. Ilyen esetben 24, 72 és 168 órás jegyek közül választhat (1, 3 és 7 nap) melyek ára 3,50, 8 és 11,40 euró. Amennyiben Pozsony városán kívülre utazik, akkor az érkezési helyétől függően olyan jegyre lesz szüksége, amely további régiókra érvényes is.

Kimenő és érkező buszjáratok – Pozsony

Útvonalak Megálló
From Bratislava to Vienna airport and back Bratislava – Vienna APT – Bratislava
From Zagreb to Bratislava Zagreb – GP Goričan (border crossing) – Budapest – Gyor – Bratislava
From Munich to Bratislava Munich –  Linz – Vienna – Viena Airport – Bratislava
From Bratislava to Zagreb Bratislava – Gyor – Budapest – GP Goričan (border crossing) –Zagreb
From Bratislava to Munich Bratislava –  Vienna Airport – Vienna – Linz – Munich
From Munich to Zagreb Munich – Linz – Vienna – Vienna Airport – Bratislava – Gyor – Budapest – GP Goričan (border crossing) – Zagreb
From Gyor to Vienna airport and back Gyor – Bratislava – Vienna Airport – Bratislava – Gyor
From Zagreb to Munich Zagreb – GP Goričan (border crossing) – Budapest – Gyor – Bratislava – Vienna Airport – Vienna – Linz – Munich
From Munich to Budapest Munich – Linz – Vienna – Vienna Airport – Bratislava – Gyor – Budapest
From Budapest to Munich Budapest – Gyor – Bratislava – Vienna Airport – Vienna – Linz – Munich